רוצים להתחיל תהליך רישוי מפעל מזון?

חולמים להקים מפעל מזון? יש לכם כבר את המשקיע שיגבה את ההרפתקה שלכם ואתם צופים לעצמכם עתיד מבטיח?

חכו רגע. לפני שאתם משקיעים הון בהקמת המפעל, וודאו שאתם מתחילים את הפרויקט ברגל ימין.

לפני שאתם רצים קדימה עם הקמת מפעל מזון בגלל המלצה של מתווך נדל"ן או מהנדס מזון, הצעד הראשון הוא בחירת מיקום נכון – כזה שיאושר לכם ברישוי עסק…

יש קריטריונים רבים לאישור רישוי מפעל מזון.

הלב נחמץ כשאני מקבל פנייה מיזם שרוצה להתחיל תהליך רישוי מפעל מזון אחרי שכבר השקיע מאות-אלפי שקלים (או יותר…) בהקמת מפעל שלא יאושר.

לכן, השלב הראשון יהיה לוודא שהמקום שאתם רוצים לקחת מסוגל לעבור אישור – ורק אחר כך להשקיע בו. זה תקף גם במקרה שבו היה כבר במיקום הזה מפעל מזון שנסגר – כי אתם לא באמת יודעים מה הסיבה האמיתית שהוא נסגר…

חסכו לעצמכם את הבלגן, לכו על בטוח והתייעצו מראש עם מומחה לרישוי עסק מזון או מפעל מזון.

 

אחרי שנים של התמחות בייעוץ רישוי עסקים ועם ניסיון מעשי כהנדסאי אדריכלות וייעוץ בטיחות מזון AACPS מוסמך עם התמחות בתחום האפידמיולוגיה כיהנתי כמנהל בריאות הסביבה ביה"ח מאיר כפר סבא ותפקידים ציבוריים נוספים – אני כאן כדי לחסוך לכם טעויות יקרות.

הנה כמה דוגמאות לקריטריונים שפוסלים מיקום של מפעל מזון:

האם המבנה מיועד לתעשייה? מפעל מזון הוא מפעל לכל דבר ולכן לא יכול לקום במבנה שאינו מיועד לתעשייה. אילו אם תכננתם להתחיל בקטן, לא תוכלו להקים מפעל מזון במבנה שמיועד למסחר ובוודאי לא במבנה שמיועד למגורים.

האם המבנה מחזיק בהיתרי בנייה? יש חריגות בנייה לא מאושרות? בלי לבדוק את הנושא ולקבל על כך אישור מבעל הנכס אין להתקדם כי הרישיון לא יאושר.

האם למפעל המיועד יש שתי כניסות לפחות? מפעל מזון חייב פתח אחד לכניסת חומרי גלם ופתח נפרד שממנו יוצאים המוצרים המוגמרים. זה רק חלק אחד מתרשים זרימה ללא הצטלבויות בין חומרי גלם למוצרים מוכנים לאכילה, שהוא תנאי חובה להשגת רישיון עסק מזון.

תנאי חובה נוספים כוללים גובה בין רצפה לתקרה (מינימום 2.75 מ' גובה לא כולל תשתיות מיזוג האוויר ומערכות כיבוי אש), תקרה חלקה ללא צנרת, המפעל לא בקומת מרתף או בקומה שבה תשתיות הביוב של הן מעל השוחה החיצונית של הרחוב (זה תיאור על קצה המזלג, להסבר המלא אפשר לפנות אלינו).

 

האם אפשר לבדוק את ההיתכנות של נכס גם ללא ייעוץ?

הבעיה בבדיקת היתכנות של נכס בישראל היא שהמידע לעתים מבלבל ולעתים לוקה בחסר. אם אין לכם ניסיון מעשי אתם לא תדעו לזהות את הסתירות. לא הוגן אבל זה המצב. במדינתנו היו קומבינות ואת אלה שלא פעלו בהתאם להנחיות. מהצד השני כיום ההנחיות ברורות וחשוב לפעול על פיהן.

במרכז הישראלי לרישוי עסקים נבצע עבורכם בדיקה מקדמית לנכס שאתם חושבים לשכור. בנוסף לבדיקה פיזית של הנכס כדי לאתר תקלות שעלולות לעלות לכם ביוקר (לדוגמה, אין גישה למשאיות, איתור בעיות הקשורות לאישור כיבוי אש וכדומה) נרכיב עבורכם תיק שכולל בדיקת התאמה לתב"ע, בדיקת התאמה להיתרי בנייה, מסמכים שמוכיחים כי הנכס מיועד לתעשייה ועוד.

 

התיק המקדמי מוכן ומראה שאפשר להתקדם עם רישוי עסק מזון?

מעולה, עכשיו אפשר להתחיל לעבוד עם מהנדס מזון ולבנות תכנון פונקציונלי של המפעל, כולל תרשימי זרימה מדויקים.

לאחר מכן יגיעו שלבים נוספים אבל הוכחת ההיתכנות הבסיסית כבר מאחוריכם ואפשר לתכנן את ההשקעה בלי חשש שהכל ירד לטימיון.

כתוב את הכותרת כאן